Cinder

cinder2-e13232791658201

Auteur:  Marissa Meyer

Samenvatting:
Linh Cinder is een 16 jarige cyborg. Dat betekend dat een deel van haar lichaam uit een robot bestaat. Behalve een metalen hand en been, heeft Cinder ook een computer in haar hoofd waardoor ze data kan dowloaden en vanalles kan opzoeken.
Cinder woont in het Oosterse Keizerrijk, in New Beijing, bij haar stiefmoeder Adri en twee stiefzusjes. Peony, haar stiefzusje van 14 jaar, is haar enige menselijke vriendin, maar Pearl mag Cinder niet en dat is andersom ook het geval. Gelukkig heeft Cinder Iko nog, een kleine robot op rupsbanden die Cinders beste maatje is.
Om geld in het laadje te brengen, moet Cinder elke dag naar de markt, waar ze apparaten en robots repareert en onderdelen verkoopt. Alle andere marktkramers blijven het liefst zo ver mogelijk bij haar uit de buurt, omdat ze een cyborg is.

Op een ochtend krijgt Cinder bezoek van prins Kaito, de kroonprins van het Oosterse rijk, een knappe jongeman van 19 jaar, die haar vraagt zijn robot te repareren. Niet veel later wordt de markt ontruimd omdat de pest is uitgebroken bij een van de verkoopsters. Als na enkele dagen Peony ook de pest krijgt, dwingt haar stiefmoeder Cinder om zich op te offeren als testpersoon voor antivirussen.
In het labo verteld dokter Erland dat ze immuun is voor de pest. En hij blijkt nog veel meer over haar te weten.
Wanneer de Keizer sterft (ook door de pest), moet prins Kai zijn plek innemen. Levana Van Luna, de koningin van de maan, ziet deze kans schoon om Kai te overtuigen met haar te trouwen en een vredesakkoord overeen te komen.
Cinder kwam meer en meer in contact met Kai en wanneer ze ontdekt dat koningin Levana nog meer plannetjes in petto heeft, is het haar taak Kai te waarschuwen…ondanks wat ze van zichzelf te weten gekomen is.

Mijn leeservaring:
Cinder stond al een tijdje in mijn boekenlijst en ik heb zeker geen spijt van de keuze. Het verhaal leest gemakkelijk weg en je MOET gewoon blijven doorlezen. Eerst vond ik het een beetje moeilijk om het te plaatsen in tijd en ruimte, al is het eigenlijk wel duidelijk. In het boek worden er ‘Schermen’ gebruikt, een soort van tablets, vervoeren ze zichzelf met Hovers, bestaat een groot deel politie en hulp uit robots en is de 4e wereldoorlog al een dik 100 jaar voorbij.
Het hoofdpersonage is ook heel speciaal, een halve robot die zich bezighoud met dingen repareren en een hekel heeft aan meisjesdingen. Bovendien is ze ook nog eens een zwart schaap. Je kunt goed meevoelen met Cinder en je de situaties zeer goed voorstellen.
Ik vind het een bijzonder boek, ik denk niet dat ik ook al zoiets heb gelezen met robots en in zo’n toekomende tijd. Ook dat er Lunars bestaan, een soort mensen van de maan. Als je hun beschrijvingen leest stel je meteen de vraag ‘wat als…’.
Jammer was wel dat het soms voorspelbaar was. Als ze in het boek enkele kenmerken geven over prinses Selene, heb je meteen door over wie het gaat.
Totaal niet voorspelbaar is de relatie tussen Kai en Cinder; denk maar niet dat het zo gaat als in Cinderella of andere liefdesverhalen, want dan ge je totaal de mist in 😉
Ik kijk uit naar het vervolg ‘Scarlet’, waar ik ondertussen al in begonnen ben.

Score:  8,5/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s