Dagboek van een klotejaar

1001004011273343

auteur: Saci Lloyd

Auteur: Saci Lloyd

Samenvatting:
Het is 2015. De wereld moet dringend besparen op energie, tot wel 60%! Normaal zou er langzaam naartoe gewerkt worden, maar met de stormen van tegenwoordig dringt de tijd. Europa wordt gekozen als ‘proefpersoon’ terwijl de rest van de wereld toekijkt.
Laura is 16 en houdt een dagboek bij waarin ze alles wat ze meemaakt en hoort, opschrijft. Samen met haar luie en irritante zus Kim en haar ouders Julia en Nick woont ze in een flat in Londen. Wanneer wordt beslist dat er op energie bespaart moet worden, krijgt iedere inwoner een CO2-kaart. Daarop staan een maximaal aantal punten die je mag gebruiken om de tv of het fornuis te laten werken, maar ook het licht en busritten ‘betaald’. Als je het maximum wordt overschreden, worden er apparaten afgesloten.
In het begin heeft Laura er natuurlijk de pest aan. Alles moet minder, ook de verwarming in de winter, waardoor iedereen bijna doodvriest. Laura gaat naar school en repeteert met haar band, en probeert ondertussen nog de knappe Ravi Datta aan de haak te slaan; haar buurjongen. Na enkele maanden wordt het erger, er wordt energie verkocht op de zwarte markt, waar zelfs haar zus Kim in meewerkt. Laura’s moeder sluit zich aan bij een vrouwenclubje, Nick geraakt zijn baan kwijt, Kim veranderd en Laura zelf haalt de ene onvoldoende na de andere. Gelukkig heeft ze Arthur, een oude man die de enige blijkt de zijn die naar haar luistert en helpt.
Na een tijd brengt de rantsoenering een breuk tussen Laura’s ouders, terwijl zij net met Ravi verkering heeft.Nick verkoopt hun Saap voor een varken en wat kippen en Julia houdt zich meer en meer bezig met haar vrouwengroep.
Wanneer het zo ver komt dat er overstromingen de steden overspoelen en er overal ziektes uitbreken, lijkt de situatie hopeloos te worden.

Mijn beoordeling:
Dit boek is gewoonweg goed. Waarom? Omdat het zo echt is. 2015, ondertussen al voorbij, had zo kunnen lopen. Ik vind het behoorlijk interessant om te weten dat dit de situatie had kunnen zijn. Het is gewoon niet voor te stellen dat je opeens zoveel moet besparen dat je de verwarming niet meer kunt gebruiken, niet meer naar school kan door de overstromingen en mensen overal ter wereld sterven aan vreselijke ziektes.
Dit boek lees je door de ogen van Laura, een 16 (bijna 17) jarige doodnormale tiener, wat veel van mijn eigen leefwereld beschrijft. Ik hoop dat het nooit zo ver komt als wat ik hierin heb gelezen. Mensen veranderen heel erg, alles heeft limieten, huishoudens lopen in het honderd. Hoe meer ik in het boek vorderde, hoe meer erge dingen er gebeurden. Na een tijd kon ik gewoon niet geloven dat het NOG erger kon.

Dit boek is rond 2008-2010 geschreven, wat betekent dat dit een mogelijke toekomstvisie was. Misschien is het ook wel een stille waarschuwing over hoe slecht de mensen bezig zijn. Zoals de film 2012. Intrigerend.

Score: 6,5/10
Dit boek verdient minimaal een 7/10, maar voor mij persoonlijk is het een 6,5, omdat ik het soms wat langdradig vond. Maar een prachtig idee! 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s