Voor ik ga slapen

voor-ik-ga-slapen

auteur: SJ Watson

Auteur:  SJ Watson

Samanvatting:
(het boek bestaat uit een ‘nu’, een ‘lezen van het dagboek’ en opnieuw een ‘nu’ die verdergaat op de eerste nu.)

Christine is een vrouw van 47, die lijdt aan geheugenverlies. Elke ochtend wordt ze wakker in een vreemd bed met een vreemde man naast haar.  Vaak denkt ze zelfs dat ze begin de twintig is, om daarna in de badkamerspiegel tot het besef te komen dat ze in werkelijkheid veel ouder is. Elke ochtend vertelt de man naast haar dat hij Ben heet en ze al 25 jaar gelukkig getrouwd zijn. Wanneer ze vraagt hoe het komt dat ze daar niets meer van weet, legt hij haar uit dat ze een dikke twintig jaar geleden een auto-ongeluk heeft gehad, waardoor ze zich niets meer kan herinneren van haar verleden.
Op een dag krijgt Christine telefoon van een onbekende. Hij legt haar uit dat hij dokter Nash heet, dat ze elkaar al vaak hebben gesproken en gezien, dat ze samen werken aan haar geheugen. Hij vertelt haar ook dat ze al enkele weken een dagboek bijhoudt, waar ze alles dag per dag opschrijft, en dat Ben niet weet van hun afspraken noch het dagboek.
Wanneer Christine het dagboek inderdaad vindt op de plek waar dokter Nash het haar had verteld, begint ze te lezen over haar geschiedenis, van slechts enkele weken ervoor.

Op de eerste pagina staat in grote blauwe letters ‘Ben is niet te vertrouwen’ . Geïntrigeerd leest ze verder. Ze ontdekt onder meer dat ze een zoon heeft gehad, Adam, terwijl Ben dat steeds ontkende. Pas wanneer ze hem confronteert, geeft hij haar uitleg. Ze leest over haar vriendin Claire, ook zij werd verzwegen door Ben. Ze ontdekt dat ze een Roman heeft geschreven (ook door Ben verzwegen).
Maar dan leest ze over de werkelijke reden dat ze haar geheugen is kwijtgespeeld.
Ze begrijpt waarom Ben dingen voor haar verzwegen heeft.

Samen met Ben gaat ze een weekendje op vakantie, maar wanneer ze in het hotel aankomen, bekruipt haar een gevoel van angst. In de hotelkamer komen plots allerlei herinneringen naar boven uit de meest vreselijke tijd van haar leven. Bovendien vindt ze in Bens tas nog meer bladzijden uit haar dagboek. Hij heeft ze zorgvuldig uit het boek gesneden. Wanneer ze ze leest, ontdekt ze waarom, en het is veel schokkender dan ze ooit had gedacht.

Mijn beoordeling:
Toen ik de achterflap van dit boek las, leek het me heel erg interessant. Een boek over iemand met geheugenverlies. Hoe zouden zij iets ervaren? Hoe reageert hun omgeving hierop? Het antwoord liet niet lang op zich wachten: verschrikkelijk.
Christine beleeft elke dag alsof het de eerste in haar leven is. Alsof ze wakker wordt en het leven begint te ontdekken.
Hoewel ze nog weet hoe dingen werken en voorwerpen er uitzien, weet ze niet hoe het verkeer werkt en wat een telefoon is, al is dit laatste is te wijten aan het feit dat ze haar geheugenverlies kreeg nog voor deze bestonden.
Hoe moet het zijn voor Ben, elke dag opnieuw hetzelfde vertellen, dezelfde leugens, die bijna tot waarheid gevormd zijn. Maar hij heeft structuur nodig in zijn leven, dat merk je.
Eerst was ik verwonderd over hoe Ben reageerde wanneer Christine zich iets herinnerde. Hij ontkende het. Werd er boos om. Hij leek haar herinneringen niet te willen. Soms sloeg hij haar, als hij buiten zinnen werd.
De ‘waarom’ van dit alles kom je op het einde van het boek te weten, laat ons zeggen, de laatste 40 pagina’s?
Dit vond ik wel jammer. Je leest het dagboek mee met Christine, je komt hetzelfde te weten over haar als zijzelf over zichzelf, maar het wordt na een tijdje toch wel een beetje saai. Er komt veel herhaling.
Natuurlijk, dit is nodig om het boek zo te maken, maar ik persoonlijk werd niet echt meer geprikkeld.
Dit is geen boek dat ik gauw opnieuw zal lezen, maar het is zeker geen slecht boek.

Score:  6,5/10

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s