Woesten

9200000013290692

Auteur: Kris Van Steenberge

Auteur: Kris Van Steenberge

Samenvatting:
We zitten eind 19e eeuw. Elisabeth Mazereel, dochter van de smid, woont in het kleine dorpje Woesten. Ze gaat niet meer naar school, maar vult haar dagen met het helpen van haar moeder bij het klossen, stiekem lezen in de boeken die ze steeds krijgt van meneer Funke en ravotten op de enige dag die ze vrij heeft; zondag.
Dankzij haar tante Zoë ontmoet ze Hendrik, een jongen van de vuile buurt, en hij is de liefde van haar leven. Maar moeder keurt hem niet goed, en verbied haar hem ooit nog te zien.
Een hele tijd later ontmoet ze op een diner Guillaume Duponselle, een intelligente jongeman die zijn studie van arts heeft afgerond en vrijgezel is. Ze spreken vaak af en Elisabeth is in de wolken, ze houdt van de verhalen die hij verteld over de grote steden die hij al gezien heeft.
Omdat Elisabeth zwanger raakt van Guillaume, besluit hij haar ten huwelijk te vragen. Het wordt een prachtig feest, enkel Elisabeths schoonmoeder is hier niet gelukkig mee. Niet veel voor de geboorte sterft Elisabeths vader, en niet veel na de geboorte haar moeder.
Er komen twee jongens ter wereld, al was dat niet volgens verwachting. Het eerste kind is een wolk van een baby en krijgt de naam Valentijn toegeschreven. Het tweede geleek als een kind van de duivel, vol misvormingen, een half toegeknepen oog en een gapend gat in de wang. Guillaume is diep geshockt over dit wezen en weigert hem een naam te geven. Het is Nameloos.
Tijdens de opvoeding en jeugd, spreekt Guillaume niet meer tegen Nameloos. Voor hem bestaat enkel Valentijn, met zijn blonde lokken, prachtige ogen en welgevormde mond. Hij is er zeker van dat zijn zoon even slim en verstandig zal worden als hijzelf. Maar daarin wordt hij teleurgesteld.
Elisabeth en Guillaume vervreemden steeds meer en meer van elkaar. De enige waarmee ze nog spreekt is meneer Funke, die vaak bij haar op bezoek komt en haar voorleest terwijl zij kloswerk verricht.
Het is een ondertussen vastgelopen huwelijk en Elisabeth besluit te vertrekken, met Nameloos. Maar daartoe komt ze niet, de dag voor haar vertrek wordt ze vermoord.

Guillaume gaat bij het leger, als hulparts.
Nameloos wordt naar een abdij gestuurd door tante Zoë.
Valentijn breekt zijn relatie met Violette, om zich te wreken op zijn moeder, door bij het leger te gaan.

Mijn beoordeling:
Zonder twijfel: een van de beste boeken die ik gelezen heb. Hoewel het, als je enkel het verhaal bekijkt, het een vrij saai boek zou kunnen zijn, is dit absoluuuuut niet het geval.
Dit verhaal bestaat uit 5 delen.
Deel een verteld het verhaal van Elisabeth, van haar jeugd tot aan haar dood.
Deel twee verteld het verhaal van Guillaume, van zijn jeugd tot aan zijn dood.
Deze twee verhalen lopen na een tijd uiteraard een deel evenredig, waardoor je zoveel extra informatie krijgt over elkaars deel.
Deel drie gaat over het leven van Nameloos, en ook hier krijg je weer een nieuwe invalshoek en info over wat je al reeds gelezen hebt.
Deel vier is het verhaal van Valentijn, met opnieuw extra info.
Het laatste deel is een periode van Valentijn en Nameloos tesamen.
Klinkt dat saai? Langdradig? Te veel keer hetzelfde?
NEE
AUB, nee!
Dit geeft zoveel spanningen, geheimen, nieuwe invalshoeken en conclusies. De verhalen zijn ook allemaal compleet anders, ieder heeft zijn eigen toekomst en geschiedenis, die absoluut niet verlopen als gepland.

Verder vind ik deze roman ongelooflijk diepzinnig en filosofisch. Er zitten zoveel prachtige zinnen en passages in die bij het verhaal horen maar ook erg aansluiten in het nu. Dingen die je laten nadenken en doen besluiten dat het allemaal zoveel waarheid bevat die je niet verwacht had. Zinnen die filosofische gedachten in je oproepen.
2 van mijn favorieten: “mensen praten graag, maar ze zeggen zo weinig” en “Mijn hoofd zit vooral vol met de dingen die ik niet weet”
Dit is zo’n boek waarbij je vergeet dat je leeft. Dat wanneer je opkijkt je je verwonderd dat je bestaat, en al een leven hebt geleid. Dat er nog iets is buiten waar je net was.
Uitmuntend.

Score: 10/10 !

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s