Mijn haar is lang

 

image

Auteur: Herman Brusselmans

Auteur: Herman Brusselmans

Samenvatting:    (grotendeels gemaakt door mijn vriendin Jana)
Wanneer Herman vindt dat zijn haar te lang is, wil hij naar de kapper. Zijn eerste poging speelt zich af bij kapper Tuur, waar enkele mensen voor hem zitten te wachten om geknipt te worden. Al snel knoopt Herman een gesprek met hen aan, maar dan valt Tuur opeens dood op de grond. Hierdoor raakt hij verzeild bij de vrouw van Tuur, waar hij het kleine meisje Zygma leert kennen. Hier voert hij een gesprek mee , waarna hij terugkeert naar huis. Nu is zijn haar nog steeds niet geknipt.
De volgende dag probeert hij het opnieuw, ditmaal bij kapper Stefaan. Ook hier gaat het na een kort gesprek al mis, omdat één van de andere klanten zegt dat ‘Tania’ een naam is voor de bedriegrijkste, hoerigste, afgrijselijkste, wijven van de wereld. Dit schiet in Herman’s verkeerde keelgat, waardoor hij de klant in elkaar slaat en bij de politie belandt. Wanneer hij ‘s avonds terug huiswaarts gaat, is zijn haar dus wéér niet geknipt. Laatste keer, beste keer: Herman gaat de volgende dag naar zijn oude kapster, Solange, die zwanger is. Nogmaals begint Herman een gesprek met de andere klanten, waarna plotseling Solange’s water breekt en Herman haar naar het ziekenhuis moet brengen. Hierna is zijn haar dus nog niet geknipt, maar helemaal op het einde komt daar verandering in: Tania, zijn grote liefde, knipt zijn haar nadat hij terugkomt van het verjaardagsfeestje van Zygma zijn, waar zijn haar bijna volledig is verbrand/afgebrand door een steekvlam uit een van de kaarsjes.

Mijn beoordeling:
Ik heb nog nooit eerder een boek van Brusselmans gelezen, maar wist wel dat het grof taalgebruik en de seks-getinte woorden niet vreemd voor hem zijn. Er wordt vaak gezegd dat hij de beste schrijver is die over niets kan schrijven, en na al enkele bladzijden kon ik toegeven dat dat inderdaad het geval is.
Brusselmans schrijft zoals hij spreekt. Ook zijn er, volgens mij, geen dieperliggende boodschappen of filosofische gedachten in dit verhaal. Als je het boek een paar weken laat liggen en er dan weer mee doorgaat, zou je nog perfect kunnen volgen.
Mijn vader kon, adhv andere boeken die hij van Brusselmans heeft gelezen, al wat onderwerpen aanhalen die in het boek zouden voorkomen.
Echter, het boek heeft me niet verveeld. Er zijn vaak momenten geweest dat ik mijn lezen moest stopzetten omdat ik een lachbui kreeg (dit ligt misschien gewoon aan mij of omdat ik wat moe was, want mijn vriendin vond er niets aan).
Echte literatuur zou ik dit niet noemen maar het is wel vermakelijk en ik wil graag nog enkele andere boeken lezen om ze te vergelijken.
PS niet de moeite genoeg om te herlezen, dan kies je beter een van zijn andere 75 boeken.

Score: 5.5/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s